Historia

Kullervo Leinonen kirjoittaa kirjassaan: Oulun Hiihdot – Oulun hiihdosta Tervahiihtoon 1889-1988 (1989) seuraavaa Oulun Hiihtoseuran perustamisesta:

”Oli ollut moneen otteeseen hanke perustaa seura huolehtimaan Oulun hiihdon toimeenpanosta.

Kokouskutsu oli sanomalehti Kalevassa. Kokous pidetiin 7.1.1902. Kutsussa mainittiin mm Kutsu saapua tähän lykättyyn hiihtourheilun harrastajain kokokseen Oulun Suomalaiseen Lyseoon. Aiemmin oli yritetty perustaa seuraa toukokuulla 1901 siinä onnistumatta.”

Seuran toiminnat painottuivat sen alkuaikoina Oulun hiihdon toimeenpanoon.

Oulun Hiihdon jäätyä syrjemmälle 1920 -luvulla, sillä silloin sen syrjäytti murtomaahiihdot   Myöhemmin Lämsänjärven hiihtomajan valmistuttua  1931 OHS:n toiminta laajeni oululaisten hiihtoharrastuksen lisäämiseen.

Merkittävin seikat toiminta -ajatuksen muutokseen oli se, että oli Oulun Hiihdot jääneet pitämättä v 1929

Maastoon Oulun hiihdot siirrettiin v1931 Kilpailukeskuksena Lämsänjärven hiihtomaja.

Niin Oulun Tervahiihto, kuin myös OHS:n toiminta oli laajaa ja tehokasta 1970 -luvulla. Tuolloin Puolustusvoimien yksikkö Pohjan Prikaati tuki toimintaa yhdessä Oulun kaupungin kanssa. Monien eri vaiheiden jälkeen OHS on nousut viimevuosikymmenenä Suomen menestyneimmäksi seuraksi maastohiihdossa ollen joko paras tai toiseksi paras Suomen Hiihtoliiton seuraluokitelussa. Myös ampumahiihdossa  OHS on suomen kärkiseuroja.