Kilpailujen suojelijan tervehdys

Ampumahiihdon juuret ovat metsästyksessä ja sodankäynnissä. Metsästäjän ja sotilaan on pitänyt osata ja pystyä ampumaan tarkasti raskaan hiihdon jälkeen. Lajin peruselementit ovat säilyneet samanlaisina nykypäivään saakka, kuten myös yhteys metsästykseen ja sodankäynnin taitoihin.

Ampumahiihdon harrastajista paljon on veteraanisarjoihin kuuluvia, yli 35-vuotiaita. On tärkeää, että myös tälle ikäryhmälle järjestetään SM-kilpailuja. Veteraanikisoissa menestyvät urheilijat ovat tärkeitä esikuvia lapsille ja nuorille. He antavat mallia ja esimerkkiä terveellisistä elämäntavoista ja liikunnan merkityksestä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Ampumahiihtäjillä on vahva kytkös myös maanpuolustukseemme. Hyvä fyysinen kunto sekä hiihto- ja ampumataito ovat tärkeitä taitoja reserviläisille, jotka muodostavat maamme puolustuskyvyn selkärangan.

On tärkeää, että valtiovalta ja päättäjät antavat tunnustusta lajin harrastajille ja kilpaurheilijoille sekä urheiluseuroille, jotka tekevät merkittävää työtä lajin hyväksi. Tunnustuksen pitää näkyä riittävinä resursseina, kattavan ampumarata- ja latuverkoston rakentamisessa ja ylläpitämisessä, lajin jatkuvuuden turvaamiseksi.

Vuoden 2024 Veteraanien ampumahiihdon SM-kisojen järjestelyistä vastaa perinteikäs Oulun Hiihtoseura. Seura on monipuolisesti edistänyt maamme hiihtokulttuuria ja kasvattanut useita menestyjiä yli 120-vuotisen historiansa aikana. Kisaviikonloppuna saamme jälleen nauttia hyvistä järjestelyistä ja jännittävästä, mieltä kohottavasta tunnelmasta Sankivaarassa. OHS on myös minun kasvattajaseura. Kiitos valmentajani Reino Sevon.

Juha Hänninen

Kansanedustaja